12 Mart 2009 Perşembe

MEYVE -SEBZE SULARI NE SAĞLIYOR?

Gün içinde tüketeceğiniz 2 bardak taze meyve ya da sebze suyu, günlük vitamin ve mineral gereksinimizin önemli bir bölümünü karşılıyor. Ancak, özellikle diyabet, damar sertliği ya da obezite sorunu yaşıyorsanız günde bir bardaktan fazla tüketmeyin. 
Portakal suyu bağışıklığı artırıyor
Portakal suyu adeta bir C vitamini deposu. Bir bardak saf portakal suyu (200 ml), önerilen günlük C vitamini gereksiniminin yaklaşık yüzde 90'ını tek başına karşılıyor. C vitamini özellikle gribal enfeksiyonlara karşı son derece etkili. Çünkü, bu vitamin bakterilere karşı savaşan savunma hücrelerine nüfuz ediyor ve vücudu zararlı maddelere karşı koruyor. Portakal suyu ayrıca, B vitamini, A provitamini, potasyum, kalsiyum ve magnezyum içeriyor. Portakal suyunda bulunan flovanoidler, C vitaminiyle birlikte, bağışıklığı artırıyor ve kan damarlarını güçlendiriyor. Yapılan araştırmalara göre; günde içeceğiniz üç bardak portakal suyu, kandaki iyi kolesterol oranını artırıyor. Portakalda bulunan folik asit sakat doğum riskini azaltıyor. Lifler ise sindirim sistemini düzenliyor, bazı kanser türlerine ve kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor. 
Domates suyu kanserden koruyor
Amerikalı bilim adamları tarafından yapılan araştırmalar, düzenli içilen domates suyunun kanser ve kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarının oluşma riskini önemli ölçüde düşürdüğünü ortaya koyuyor. İçeriğindeki likopen ise kanda bulunan ve kansere yol açan serbest radikallere karşı en bilinen silahımız. Son yıllarda yapılan araştırmalar, likopenin prostat kanseri riskini azaltmada da etkili olduğunu gösteriyor. Uzmanlar, her gün içilen iki bardak domates suyunun kolesterolü düşürdüğünü belirtiyor. Domates suyu ayrıca bağışıklık sistemini güçlendiren C vitamini, sinir sistemi için gerekli olan folik asit, gergin cilt ve güçlü saçlar içinse B vitamini içeriyor. 
Elma suyu kalbi koruyor
Elma suyu, quercetin adı verilen bazı bitki besinlerini içeriyor. Yapılan araştırmalara göre, güçlü bir antioksidan olan bu maddeler, kolesterolü düşürüyor, kalp hastalıkları ve akciğer kanseri riskini azaltıyor. Elma, sağlıklı bir yaşam için gerekli olan bileşenlerin pek çoğunu içeriyor. Yüzlerce insan üzerinde yapılan incelemeler, her gün düzenli olarak elma yiyen veya elma suyu içen kişilerin daha sağlıklı ve daha iyi çalışan akciğerlere sahip olduklarını belirlemiş. Elma suyu aynı zamanda felç olma riskini de azaltıyor. 
Havuç suyu gözler için şart
Havuç suyunda bol miktarda potasyum, magnezyum ve az miktarda kalsiyum bulunuyor. Havuç suyu, aynı zamanda beta - karoten ve vücudun A vitaminine çevirdiği diğer karotenoidler açısından da çok zengin. A vitamini, gece görüşünü artırıyor ve yaşa bağlı olarak gelişen katarakt riskini azaltıyor. Karotenoidlerin antioksidan özelliği de, akciğer, mesane ve mide kanseri riskini düşürüyor.
Greyfurt suyu kansere karşı
Greyfurt suyu zengin bir C vitamini kaynağı. Öyle ki, sadece bir bardak greyfurt suyunda günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 120'si bulunuyor. Greyfurt, aynı zamanda zengin bir beta - karoten kaynağı. Bilindiği gibi beta - karoten, kanser riskini azaltan güçlü bir antioksidan.
Ananas suyu yaralara birebir
Ananas, C vitaminini ve manganezin yanı sıra, bromelain enzimi de içeriyor. Bromelain, sindirim sistemine yardımcı oluyor, yaralanmış dokuların ve çürüklerin iyileşmesini hızlandırıyor. Ayrıca alerjilere ve kireçlenmelere karşı vücudu koruyucu rol oynuyor. Bazı çalışmalarda bromelainin anjin, astım ve bronşitin olumsuz etkilerini azalttığı da saptanmış.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

sorry, ama daldan koparilmis olgun portokal 24 saat icerisinde icindeki vitaminlerin 70% fire verdigini bilim soyluyor...gercekleri siz daha iyi bilmelisiniz..ictiginiz portokal suyun icinde liflerden baska bisey yok artik.