9 Şubat 2009 Pazartesi

Daha sağlıklı olmanın yolu: Meyve ve sebze suları

Daha sağlıklı olmanın yolu: Meyve ve sebze suları

Meyve, sebze ve çeşitli bitkilerin sularını içmek yalnızca lezzetli bir keyif değil aynı zamanda daha taze sebze ve meyve tüketmenin bir yoludur. Öte yandan vücudumuza kolay sindirilebilir yüksek kalitede besin sağlar. Bu besinler pek çok seviyede sağlığımızı korur ve destekler. Bu suları günlük olarak tüketin, faydalarını hemen hissedeceksiniz.



En etkili beslenme yolu
Meyve ve sebze suları vücudumuz için inanılmaz derecede besin kaynaklarıdır. Durduk yere 2 kilo sebze ve meyve yemek zordur, fakat aynı miktarda sebze ve meyvenin sularını içmek kolaydır ve aynı besin değerine sahiptir. "Hayat suyu" diye de adlandırabileceğimiz bu sular doğrudan sindirim sistemimizden kan dolaşımımıza geçer ve oradan da hücrelerimize ulaşır.
Vücudunuza bir mola aldırın
Vücudumuz sıvı gıdaları katı gıdalardan daha kolay sindirir. En taze çiğ sebze ve meyve diyetlerinde bile vücudumuz bu gıdaları sindirerek besinleri almak için çok miktarda enerjiye ihtiyaç duyar. Böylece vücudumuz kendini iyileştirmek ve yeniden yapılandırmak için depoladığı enerjiyi harcamış olur. Sıvı besinler ise kolaylıkla emilir, vücuttaki enerji seviyesini korur ve sindirim sistemimizin ihtiyaç duyduğu dinlenmeyi sağlar.
Detoks ve tedavi
Vücudumuzda bulunan enerji hücrelerimizin onarılması ve yenilenmesi için kullanılır, aynı zamanda da atıkları ve arınma sonucu oluşan dışkıları temizlemeye yarar. Meyve ve sebze sularında bulunan vitaminler, mineraller, bitkisel besinler ve enzimler sağlıtlı bir bedenin anahtarıdır. Bu nedenle de meyve ve sebze suyu kürüne dayalı gıda rejimleri, pekçok besinle tedavi yöntemleri ve arınma programlarının esas unsurudur.
Vücudun ihtiyacı olan suyu sağlar ve alkalize eder
Meyve ve sebze suyu içmek bütün hücrelerimizin sıvıya kavuşmasının, suyla buluşmasının en etkili yoludur. Bu sular elektrolitlerce zengindir ve bunlar hücrelerimizin sağlıklı sıvıyı alıp, atıklardan temizlenmelerini sağlarlar. Enzimler bu süreci sağladıkları enerjiyle desteklerler. Vücuttaki sıvıyı alkalize eden organik mineraller bedenimizi temizler ve yaşlanmayı geciktirir.
En iyi sebze ve meyve suları hangileridir?
Farklı suların farklı faydaları vardır. Sebze suları daha fazla alkali mineral içerirler ve meyve sularına oranla daha az şeker ihtiva ederler. Bu nedenle daha sık tüketilmelidirler.
Meyve ve sebze suyu hazırlarken mümkün olduğunca organik ürün kullanın.
Salatalık suyu hücrelerin temizlenmesini sağlayan potasyum içerir.
Lifli yeşilliklerin suyu yüksek miktarda kalsiyum, magnezyum ve demir içerir. Bu sulara bir tutam zencefil, limon ya da yeşil limon suyu ilave edin.
Tatlı bir şeyler isterseniz, karpuz suyu, çekirdekleriyle birlikte çinko veselenyum açısından zengindir.
Elma, armut ve orman meyvelerinin suları yüksek antioksidan özelliğine sahiptirler, fakat içeriğindeki şeker miktarı nedeniyle suyla bir miktar seyreltmekte fayda vardır.
Havuç ya da kökbektilerin sularını az kullanın. Bu çok tatlı sebzelerin içerdiği yüksek miktarda şeker, pankreasınızda birikebilir ve kandaki şeker seviyesini yükseltebilir.
Konserve ya da şişelenmiş meyve ve sebze suları genellikle pastörize edilmiştir; hayati enzimleri ve besin değerlerini kaybetmişlerdir. Üstelik çoğunlukla şeker ve koruyucu katkılıdırlar. Vücutta asit oluşumuna neden olurlar.
Meyve ve sebze sularını ne zaman içmeliyiz?
Salatalık veya karpuz suyu sabahları içildiğinde ferahlama sağlar, diğer meyve sularını seyreltici olarak da kullanılabilir. Yeşil sebze suları gün boyunca salatalıkla veya bir miktar armutla tatlandırılarak içilirse vücudun alkali ortamını destekler. Yemeklerden 1 saat önce veya 2 saat sonra istediğiniz sebzelerin suyunu içebilirsiniz. Seyreltilmiş meyve sularını daha sınırlı için, karpuz suyunu ise yalnızca sabahları için. Meyve ve sebze suları bekletilmeden, sıkıldıktan hemen sonra içilmelidir, aksi takdirde besin değerini kaybeder.
Bir meyve-sebze sıkacağı satın alın
Kullandığınız meyve-sebze sıkacağının kalitesi çıkardığınız suyun kalitesini de etkiler. Meyvenin ve sebzeyi ezerek suyunu santrifüj kuvveti ile sıkan tek ya da çift dişli olanını tercih edin. Meyve ve sebze sıkacaklarının ısısı ve elektriği hassas bitki enzimlerine zarar verebilir, vücudumuza giden besini azaltabilir. Temizlemesinin kolay olması da önemlidir, böylece daha kolay ve sık kullanabilirsiniz.
Bugün başlayın! Faydalarını hemen farkedeceksiniz: Daha fazla enerji, daha güçlü bir bağışıklık sistemi ve daha iyi kilo yönetimi. Sağlığınızı güçlendirmenin lezzetli bir yolu!

Hiç yorum yok: