12 Mart 2009 Perşembe
Enfessss
MEYVE -SEBZE SULARI NE SAĞLIYOR?
Yeni Kokteyller
ıhlamur,Isırgan,Rezene,Kekik,Elma,Ihlamur vs...nasıl demlenir?
ORGANİK ÜRÜN ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMEK GEREK?

Organik ürünlerde, iki logo olması gerekir.
Bu logolardan biri Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın ekolojik ürün logosudur.
Bu iki logo aldığınız ürünlerde , insan sağlığını tehdit eden girdi ya da tekniklerin kullanılmadığını garanti eder.
"Doğal", "Hormonsuz", "Hakiki", "Köy ürünü", "Saf", gibi tanımlamalar ürünün organik olduğunu göstermez.
Organik ürün satan mağazalar ürünün sertifikasını tüketiciye göstermek zorunda. Organik ürün nerede satılırsa satılsın etiketlerdeki numaralardan üreticiye ulaşmak mümkün.
27 Şubat 2009 Cuma
her Derde Deva Kızılcık Suyu
Cocuklar organik meyveler yemeli
13 Şubat 2009 Cuma
Bitki Çayları 2
Meyveler

Bitki Çayı Nasıl Demlenir?
Bitki çayı nasıl yapılır?
Aslında çay gibi demlenir. Ama dileğe göre içine limon kabuğu da konabilir. Keza ıhlamur, nane karıştırılarak da demlenebilir. Ada çayı keskin tadı sebebi ile ıhlamur ve limon ile terbiye edilir. Kurutulmuş ya da taze elma da bitki çaylarını tatlandırır. (Kurutulmuş elma aynı zamanda başlı başına bir bitki çayıdır.) Kekik de keskin tadı sebebi ile ıhlamur ile terbiye edilerek içilebilir. Ama saf olarak içilecekse soğuk da tercih edilebilir.
Bitki çaylarının afrodizyak etkileri olduğunu da unutmadan söyleyelim.
11 Şubat 2009 Çarşamba
İŞte Hayalim : VİTAMİN BAR
Ayva
AYVA
Ayva çok uzun çağlardan beri bilinen ve tarihsel geçmişi olan meyvalardandır. Botanik ismi "pyrus cydonia" olan ayva gülgiller familyasındandır.
Roma uygarlığında parfümden, bala kadar herşey için ayva ağacının meyvesi ve çicekleri kullanılırdı. Ayrıca bağlılığın işareti olarak verilir ve aşk sembolü sayılırdı. Dörtbin yıldan fazla Akdeniz ve Asya ülkelerinde yetiştirildiği bilinmektedir. Batı Asya ve tropikal ülkelerin meyvesi daha yumuşak ve daha suludur. Soğuk iklimlerde yetişen bu meyve, sarı renkli güzel görünümlü hoş kokulu ve ağırdır. Kabukları ve etli kısımları da serttir, yenildiğinde ağızda mayhoş bir tat bırakır. Sıcak ülkelerde ise kabukları daha yumuşaktır ve çiğ yenilebilir. Rengi yeşilden sarıya değişir ve tadı elma ile şeftali arasındadır. Pişirildiğinde çiğ yenildiğinden daha lezzetli ve hoş kokulu olur. İçerdiği yüksek pektinden dolayı reçel, pelte, şekerleme yapılır. Ekim ayından aralık ayına kadar marketlerde yer alır. Satın alırken büyük, sert ve sarı olanlar seçilir. Plastik torbaya sarılarak buzdolabında 2 ay saklanabilir.
Üzüm
ÜZÜM
Tanrıların sofralarından,
Sezar'ın mutfağından masalarınıza: ÜZÜM…
Dünyanın en sevilen içeceklerinden birine hayat veren üzüm, üç binden
fazlarenk ve tadıyla taze yiyebileceğimiz en yaygın meyve olma özelliğini taşıyor.
Kurusundan bile faydalandığımız, sirke ve pekmez ürettiğimiz üzüm, eskiden efsanelerinmeyvesi ve tanrıların güç kaynağı olarak kabul edilirmiş. Şekeri ve mineralleri bol olan bir meyve için bu da doğal sanırız.
C vitaminlerinden yoksun olmasına karşın, A ve B vitaminleri yönünden
zengin olan üzümde ayrıca bol miktarda potasyum ve demir bulunuyor.
Üzümü satın alırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, doğal yetiştirilmiş üzümleri tercih
etmek olmalıdır. Taze, tıknaz, sert, ve parlak renkliler en güzel olanlarıdır. Yeşil üzüm alıyorsanız hafif sarımsı, kırmızımsı; siyah üzüm alıyorsanızkoyu renkli olmasına dikkat edin.
Üzüm, biraz pudramsı bir görünüşle kendini belli eden bir parlaklıkta olmalıdır. Kurumuş kahverengi saplar, üzümün bayat olduğuna işaret eder.
Üzüm, mutlaka soğuk saklanmalıdır. Oda sıcaklığı üzümün yumuşamasına neden olur.
Çilek
MEYVE - ÇİLEK
Mayıs için hoş kokusu ve tadıyla baharın müjdecisi olan çileği seçtik. Günümüzde gelişmiş seracılık sayesinde market ve manavlarda kolaylıkla bulabildiğimiz çilek tüm pasta ve tatlılarda kullanılır
Çileğin yaklaşık 600 çeşidi bilinmekte ve ülkemizde belli başlı 6 çeşidi yetiştirilmektedir. Bunlar iri meyveli frenk çileği, turfanda yetiştirilen sera çileği, aroması yüksek Arnavutköy çileği, genellikle reçel yapımında kullanılan Ereğli çileği, Bursa çileği ve ormanlarda yetişen yabani çilektir.
Mevsimi çok kısa süren çilek en dayanıksız meyvelerden biridir ve ancak 2 gün zor dayanır. Yıkamadan geniş bir çanak içinde buzdolabında saklanır. En iyisi çarşıdan alır almaz tüketmektir.
Çilek seçerken fazla beklememiş, parlak kırmızı, sapları yeşil ve canlı görünümlü olmalıdır. Büyüklüğü önemli değildir, taze olduktan sonra hepsi aynı tatlılığa ve sululuğa sahiptir.
Çilekler 1 yıla kadar dondurularak saklanabilir. Bunun için taze, sert ve olgun olanlarını önce buzlu suda iyice yıkamalı, sonra sapları çıkarılmalı birkaç kez iyice kağıt havlularla kurulanmalı ve havası mümkün olduğunca alınmış bir kapta dondurucuya yerleştirilmelidir.Çileklerin içine fazla su çekmemesi için yıkandıktan sonra hemen sapları ayıklanmalıdır.
Portakal
MEYVE - PORTAKALSıcacık turuncu rengi, parlak kabuğu ve yuvarlak formuyla gerçek bir güneşi andıran portakal, kış aylarının vazgeçilmez ve en bilindik meyvesidir. Bugün elmadan sonra dünyanın en çok tüketilen meyvesi olan portakal, asırlar boyu az bulunan bu nedenle lüks lezzetler arasında yer almıştır. Hastalara şifa niyetine yedirilmiş, sofra dekorasyonunda kullanılmış, armağan olarak verilmiştir.
.İlk çağların "altın elma"sı portakal, türüne göre az ya da çok kalın ve içi keseceklerle dolu beyaz kabukla kaplı, etli, sulu, tatlı bir meyvedir. Navel portakal, çekirdekli veya hemen hemen çekirdeksiz sarı portakal, kan portakalı, ekşi olmayan portakal olmak üzere başlıca dört gruba ayrılır.
Özel kokulu bir yağ içeren ve turunçgiller ailesinden kabul edilen bu meyvenin anavatanı Çin'dir. Daha sonra başta İspanya ve tüm Akdeniz ülkelerinde, Güney Afrika ve Amerika gibi sıcak bölgelerde üretilmeye başlanmıştır. Portakalın yafa ( şamutu ), washington navel portakalı, ince kabuklu, karın kısmı geniş meme portakalı, valensiya gibi türleri Türkiye'de Akdeniz bölgesinde özellikle Antalya ve İçel'de yetiştirilmektedir.
Portakal, besin değeri yönünden zengin ve sevilen bir meyvedir. Önemli bir askorbit asit kaynağıdır. Vitamin özellikle C vitamini yönünden oldukça zengin olan portakal, soğuk algınlıklarında, nezle ve griplerde birebirdir. Genelde kabukları soyularak yenilen portakalın suyu da kendisi kadar yaygın tüketilir. Doğal haliyle içildiği gibi alkollü ve alkolsüz kokteyllerde de kullanılan meyve sularından biridir. Çok sayıda keseciklerle dolu olan kabuğundan parfüm, şeker sanayilerinde yararlanılır, serinletici içitlerin yapımında uçucu yağları çıkarılır.
Portakal, besin değeri yönünden zengin ve sevilen bir meyvedir. Önemli bir askorbit asit kaynağıdır. Vitamin özellikle C vitamini yönünden oldukça zengin olan portakal, soğuk algınlıklarında, nezle ve griplerde birebirdir. Genelde kabukları soyularak yenilen portakalın suyu da kendisi kadar yaygın tüketilir. Doğal haliyle içildiği gibi alkollü ve alkolsüz kokteyllerde de kullanılan meyve sularından biridir. Çok sayıda keseciklerle dolu olan kabuğundan parfüm, şeker sanayilerinde yararlanılır, serinletici içitlerin yapımında uçucu yağları çıkarılır.
Fransızların portakallı ördeğini bilmeyenimiz yoktur. Çiğ haliyle tüketilmesinin yanısıra reçeli , konservesi yapılan portakal günümüz mutfaklarında çokça kullanılan bir lezzet halini almıştır. Pasta, tatlı , reçel yapımında kullanılan portakal, özellikle Fransız mutfağında ve kümes hayvanlarıyla pişen yemeklerde çokça tercih ediliyor.
Kiraz
Karpuzz
Kokteylll
MEYVE KOKTEYLİ
Malzemeler : 350 gr üzüm
4 adet şeftali
1 su bardağı vişne suyu
1 adet limon suyu
1 şişe soda
Buz parçaları
Hazırlanışı :
Üzüm ve şeftali suyunu sıkın. Vişne suyu ve sodayı ilave edip iyice karıştırın. Buz parçalarını iyice kırıp birlikte servis yapın.
ÇİLEKLİ ŞEFTALİLİ KOKTEYL
Malzemeler :





Hazırlanışı :
Çileklerin üzerine 3 çorba kaşığı toz şekeri döküp 15 dakika bekletin. Daha sonra çilekleri buz parçaları ile birlikte mikserden geçirin. Bu karışıma şeftali ve limon suyunu ilave edin. İyice karıştırın.
Bir çorba kaşığı toz şekeri temiz bir zemine dökün. Ağız kısmı limon suyuyla ıslatılmış kokteyl bardaklarını toz şekere batırın. Kokteylleri bardaklara bölüştürün.
10 Şubat 2009 Salı
Kayısı Serinliği, Portakal Bahçesi... birbirinden renkli vitamin deposu meyve suyu kokteyllerini denemeye ne dersiniz?
Bahar patisi kokteyli Kullanılan Malzemeler 2.8 lt gazoz (ginger ale) 1.2 lt ananas suyu 4 bardak şeker 5 muz 6 bardak su 355 ml portakal suyu 178 ml su 178 ml limonata Yapım Şekli Şekerle 6 bardak suyu 3 dakika kaynatıp soğutun. Muzları blendırdan geçirin ve bir kenarda bekletin. Su, limonata, portakal suyu, ananas suyu ezilmiş muz bir kapta karıştırın. En son soğuttuğunuz şurubu ekleyip iyice karıştırın. Karışımı en az 24 saat derin dondurucuda bekletin. Service yapmadan 1 saat önce dondurucudan çıkarın. Bir çatal yardımıyla gelişi güzel buz haline gelmis olan kokteyli parçalayın. Gazozu ekleyin ve karıştırın. Kokteylin içinde minik buzlar gezinince kokteyliniz hazır demektir. Not: 50 kişilik Kırmızı Meyveli İçecek Kullanılan Malzemeler • 4 parca buz • 100 gr light yogurt • 100 gr ahududu • 200 yaban mersini • 2 portakalin suyu • birkac taze nane yapragi Yapım Şekli Meyveleri yikayip suzun. yogurt,buz parcalari,ahududu, yabanmersini ve portakal suyunu blenderden gecirin. Karisimi iki kadehe paylastirip taze nane yapraklariyla susleyin. Servis yapin...1 kadeh 4 kalori. (iki kisilik) Elmalı Limonata Kullanılan Malzemeler • 4 su bardağı elma suyu • 2 su bardağı basit şurup • 1 su bardağı taze limon suyu • 4 su bardağı su Yapım Şekli Basit şurubun yapılşı: 4 su bardağı su ile 4 su bardağı şekeri tencerede 10 dakika kaynatıp soğutun. Tüm malzemeleri karıştırın. İster buzla servis yapın isterseniz sıcak olarak bir tarçın çubuğuyla servis yapın. |